Studie opdracht, thema: burnout

Studie opdracht, thema: burnout

Lianne doet voor haar opleiding als verpleegkundige een onderzoek naar burn-out. Vanuit dit onderzoek hebben alle collega’s van Promi een vragenlijst ingevuld. De gegevens zijn anoniem verwerkt en samen met een literatuur onderzoek zijn de resultaten gepresenteerd.

Lianne heeft bij Promi o.a. de resultaten gedeeld en vertelde ook wat een burn-out inhoudt en hoe je hier mee om kunt gaan als je verschijnselen hebt.

Een aantal interessante uitspraken van Lianne:
– Spanning is wie je denkt te moeten zijn, ontspanning is zijn wie je bent.
– Bij een burn-out ben je “afgebrand”, de reserves zijn op en kunnen niet meer opgeladen worden. Een burn-out is als je het goed bekijkt geen probleem, maar een uitnodiging tot een beter leven.
– Stress ontstaat o.a. wanneer anderen jouw leven bepalen. Voorbeeld: teken jezelf in het midden van de cirkel, dat is waar jij hoort. Dit weekend heb je twee verjaardagen van vrienden, je hebt hier eigenlijk geen zin maar gaat toch – ‘je kan het niet maken om niet te gaan’. Je bent nu niet meer het middelpunt in de cirkel maar kijkt vanaf de zijkant toe naar de keuzes die voor jou gemaakt worden.
– Het gemiddelde levenscijfer dat een medewerker van Promi aan zichzelf geeft is een 8.0!
– Je hebt per dag 6000 gedachten, 98% hiervan is onbewust. Maar belangrijker; gedachten zijn verhalen die jij jezelf vertelt. Je wordt wat je denkt.
– Een burn-out voorkomen doe je o.a. door in het nu te leven, je bewust te zijn dat de keuzes die je maakt de koers van je leven bepalen, de stilte in jezelf op te zoeken en te leven vanuit liefde en niet vanuit angst. Mediteren helpt; Meditatie is de bries die naar binnen waait als je het raam open laat staan.

Lianne bedankt! Vanuit Promi zijn wij erg blij met deze inzichten, de resultaten en de tips die je ons hebt gegeven.

Over de auteur

sveenstra administrator