Studie opdracht, thema: burnout

Studie opdracht, thema: burnout

Lianne doet voor haar opleiding als verpleegkundige een onderzoek naar burnout, alle collega’s van Promi hebben een vragenlijst ingevuld. De gegevens worden anoniem verwerkt en samen met literatuur onderzoek worden resultaten gepresenteerd.

Lianne presenteert bij Promi o.a. de resultaten delen maar vertelt ook wat een burn out inhoudt en hoe je hier mee om kunt gaan als je verschijnselen hebt.

Een aantal interessante uitspraken hieronder opgesomd:
– Spanning is wie je denkt te moeten zijn, ontspanning is zijn wie je bent.
– Bij een burn out ben je “afgebrand”, de reserves zijn op en kunnen niet meer opgeladen worden. Een burn-out is als je het goed bekijkt geen probleem, maar een uitnodiging tot een beter leven.
– Stress ontstaat o.a. wanneer andere jouw leven bepalen. Voorbeeld: teken jezelf in het midden van de cirkel, dat is waar jij hoort. Dit weekend heb je twee verjaardagen van vrienden, je hebt hier eigenlijk geen zin maar gaat toch – ‘je kan het niet maken om niet te gaan’. Je bent nu niet meer middelpunt in de cirkel maar kijkt vanaf de zijkant toe naar de keuzes die voor jou gemaakt worden.
– Het gemiddelde levenscijfer dat een medewerker van Promi aan zichzelf geeft is een 8.0!
– Je hebt per dag 6000 gedachten, 98% hiervan is onbewust. Maar belangrijker; gedachten zijn verhalen die jij jezelf verteld. Je wordt wat je denkt.
– Een burn-out voorkomen doe je o.a. door in het nu te leven, je bewust te zijn dat de keuzes die je maakt de koers van je leven bepalen, stilte in jezelf op te zoeken, leven vanuit liefde en niet vanuit angst. Mediteren helpt; Meditatie is de bries die naar binnen waait als je het raam open laat staan.

Lianne bedankt, vanuit Promi zijn wij erg blij met inzicht en de resultaten en de tips die je ons hebt gegeven.

Over de auteur

sveenstra administrator

Geef een reactie